Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu, MİAD (Malatyalı İşadamları Derneği)’nin Malatya’daki AMATEM(Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi Merkezi) hastaları yararına Retaj Royal Hotel’de düzenlediği kahvaltı programına katıldı.
Programa Başkan Cömertoğlu’nun yanı sıra; İstanbul Valisi Vasip Şahin’in eşi Şeyma Şahin, AK Parti İstanbul Milletvekili Serap Yaşar, İstanbul İl Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan’ın eşi Müberra Çalışkan, Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın eşi Fatma Çakır, Malatya Yeşilyurt Belediye Başkanı Hacı Uğur Polat’ın eşi Yasemin Polat, Malatya Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu’nun eşi Nilüfer Cömertoğlu, Yeşilyurt Belediyesi Başkan Yardımcısı Meltem Kavuk, MİAD Kadın Kolları Yürütme Kurulu Başkanı Selin Yurdakul, MİAD Kadın Kolları Yürütme Kurulu Üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı.
Program protokol konuşmalarıyla başladı.
Programda konuşma yapan MİAD Kadın Kolları Yürütme Kurulu Başkanı Selin Yurdakul, “Madde kullanımı ve bağımlılık, özellikle gençlerimiz için çağımızın en büyük tehditlerinden birini oluşturmaya başlamıştır. Amerika ve Avrupa’da başlamıştır. Yaygınlığı ciddi boyutlara varmış olan bu tehlike, maalesef ülkemizde de gençlerimizi olumsuz bir şekilde etkilemekte ve her geçen gün bu tehlikenin içine gençlerimiz daha çok düşmektedir. Bu sürece ilk sigarayla başlanmakta olup, daha sonrasında alkol, uyuşturucu, eroin, sentetikler gibi maddeler denenmektedir. Çocuk ve gençlerde madde kullanımının en önemli nedeninin ‘merak’ olduğu pek çok çalışmada gösterilmiştir. Özellikle ülkemizde arkadaş ortamında bunları göstererek kullandıkları görülmektedir. Ergenlik ve gençlik, biyolojik, psikolojik ve sosyal alanlarda değişikliklerin olduğu ve her yeni gördükleri şeyi deneme eğilimlerinin oldukları bir dönemdir. Bu yüzden de bu dönemde maddeye başlama ve devam ettirme olasılıkları oldukça yüksektir. Madde kullanmaya başlama yaşı giderek düşmekte (8-13) ve gençlerimiz arasında sayı hızla artmaktadır. Merakla başlayan bu süreç, bağımlılığa dönüşerek artık bir hastalık boyutunu almaktadır.” dedi.
Yurdakul, “Malatyamızda yaklaşık dört yıldır Turgut Özal Tıp Merkezi Psikiyatri Kliniği içinde 9 yataklı bir AMATEM servisi ile ayaktan ve yatan madde bağımlısı hastalara Prof. Dr. Birgül Cumurcu Hocam hizmet vermektedir. Yatak sayısının azlığı nedeniyle yatarak tedavi olunmakta, bağımlı gençlerimizin talepleri yeterince karşılanamamaktadır. Hasta sayısının çok olması ve yatırabilecekleri yer sayısı az olması nedeniyle birçok hasta aylarca bekleyebilmekte, böylece tedavi süreçleri uzayabilmektedir. Bizim bundan sonraki süreçte amacımız, İnönü Üniversitesi bünyesinde hastane ile bağlantılı ancak vaka ve tedavi özellikleri nedeniyle bağımsız giriş-çıkışı ve bağımsız bahçe alanı olan, rehabilitasyon için gerekli sosyal alanları ve uğraş odalarının olacağı, 500 metrekare tabana oturan 4 katlı 50-60 yataklı bir AMATEM binası yaptırarak gençlerimizin tedavi sürecine yardımcı olmaktır. Böylece bağımlılık hastalığından gençlerimizi ve ailelerini kurtararak, ülkemize, milletimize yararlı, kendi ayakları üzerinde durabilen, pırıl pırıl gençlerin yetişmesine faydalı olmayı hedefliyoruz.” şeklinde konuştu.
Programda konuşma yapan AK Parti İstanbul Milletvekili Serap Yaşar şunları kaydetti:
“2002 yılında Türkiye’de uyuşturucu ve uyuşturucu bağımlılığı izleme merkezleri yürütülmeye başlanmış. 2004 yılında madde bağımlılığı tedavi merkezleri yönetmeliği yürürlüğe girmiş. 2006 yılında TUBİM Koordinasyonu’nda bağımlılık yapıcı maddeler ve bağımlılıkla mücadele ulusal politika ve strateji belgesi ilk olarak yayınlandı. Bu belgeyle 2006-2012 yıllarını kapsayacak şekilde bir düzenleme yapıldı. 2008 yılında TBMM araştırma komisyon raporu yayınlandı. Bu kapsamda da ülkemizdeki uyuşturucu bağımlılığı önleme tedbirlerini kapsayan en önemli ulusal yayınlardan biri olma özelliğini taşıyor. Madde bağımlıları tedavi merkezleri yönetmeliği 2013 yılında bir araştırma raporları doğrultusunda güncellenmiş. 18 Haziran 2014 yılında da özellikle kanunla ilgili yapılan düzenlemelerle cezai müeyyidelerin arttırılmasıyla ilgili düzenlemeler yapılmıştır. Bu arada Mayıs 2015 tarihinde uyuşturucu ile mücadele acil eylem planı çerçevesinde birinci basamak, sunulan hizmetlerin etkinliğinin artırılmasıdır. Bu amaçla aile hekimlerinin uyuşturucu kullanımı ve bağımlılığı olan bireyler ve yakınlarının gerekli müdahaleleri yapacak duruma sahip olabilmeleri amacıyla Bağımlılıkla Mücadele Eylem Planı Eğitim Programı adı altında 16 ilden 50 katılımcıyla aile hekimlerine yönelik bir eğitici eğitimi yapılmıştır. Son olarak 09 Aralık 2017 tarihinde Başbakanlık genelgesiyle ülkemizde bağımlılıkla mücadele yüksek kurulu oluşturulmuştur.” dedi.
Başkan Cömertoğlu, MİAD'ın kalıcı işler gerçekleştirdiğini belirterek, geleceğin teminatı olan gençlerin hayatı konusunda bizlere, öğretmenlere ve aileye büyük görevler düştüğünün altını çizdi. Anne ve babaların çocuklarının sırdaşı olduğunu ve gençlerin yeteneklerini çıkarmada önemli görevlerinin olduğunu söyleyen Başkan Cömertoğlu, "Bizler anne ve baba olarak gerektiğinde doktor, öğretmen, rehber, yol gösterici ve hasılı görev olarak çocuklarımızın her zaman yanında olan birer kurtarıcısıyız. Devletimizin, vatanımızın, milletimizin ve sahip olduğumuz tüm değerlerin geleceği gençliğe bağlı. Gençlik, geleceğimizin, devletimizin ebede kadar devamının, vatanımızın bölünmez bütünlüğünün, milletimizin birlik ve beraberliğinin, ezanımızın, bayrağımızın kıyamete kadar devamının teminatıdır. O bakımdan gençlik bizim için önemli ama bu gençliğe gerektiğinde bir rehber olarak, gerektiğinde psikolojik danışmanlık anlamında, gerektiğinde çocukların sırdaşı, gerektiğinde yönlendirmemizle mesuliyetimizin büyük olduğunu ve vazifelerimizin ağır olduğu bilincinde olarak bugün sizlerle bir araya geldik. Çocuklarımızın kötü alışkanlıklara bulaşmamasını ve gençlerin iyi alışkanlar kazanmasında ailenin önemi büyüktür." diye konuştu.
Program, hediye takdimi ve hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından sona erdi.