ARAPGİR’ İN TIBBİ AROMATİK BİTKİSİ OLAN MOR REYHANI KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNE DÖNÜŞTÜRÜL

ARAPGİR’ İN TIBBİ AROMATİK BİTKİSİ OLAN  MOR REYHANI  KATMA DEĞERİ YÜKSEK ÜRÜNE DÖNÜŞTÜRÜLÜYOR

            Özellikle ilçemiz kozluk vadisinde yaygın olarak üretilen ilçemizin tıbbi aromatik bitkisi mor reyhanın ekim alanlarının genişletilmesi, ilçemiz üreticilerine istihdam sağlanması, ürünlerin pazarlanması, üretilecek reyhandan çay, şerbet gibi içeceklerin elde edilmesi ve reyhanın kozmetik sanayinde kullanımı ile ilgili olarak 03 Şubat 2017 Cuma günü belediye toplantı salonunda bilgilendirme toplantısı düzenlendi.

            Arapgir Belediyesi ve İnönü Üniversitesinin ortak projesi olan toplantıya İlçe Kaymakamı Salih SAK, Belediye Başkanı Haluk CÖMERTOĞLU, İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. A. Adnan HAYALOĞLU, Daire Amirleri, ilgili mahalle muhtarları ve çok sayıda sebze-meyve üreticisi katıldı. 

            Belediye Başkanı Haluk CÖMERTOĞLU konu ile ilgili yaptığı konuşmada; Arapgir'in tarihi, ekonomik, kültürel değerleri, yöresel ürünleri ve coğrafi konumundan bahisle,  Tüm etkenler bir araya gelerek ortaya birçok yöreye has ürün çıkarmıştır. Bunların en önemlilerinden birisi de Arapgir Mor Reyhanıdır. İlçemizde yetişen endemik birçok bitkiden biri olan reyhanın Türkiye'nin diğer yörelerinde yetiştirilen reyhanlardan farklı olarak rengi, kokusu ve diğer tüm değerleri üstün geliyor. Bu da Arapgir Mor Reyhanını şifanın kaynağı haline getiriyor.  Ben bunun ilçemize Allah'ın bir lütfu olarak görüyorum.  Böyle bir nimet bizlere bahşedilmiş ve bizim bunun kıymetini bilmek adına işlememiz ve bundan istifade edebilmemiz gerekiyor.  Tam da bu konuda bir çalışmamız sürüyor ve reyhanımız ürün çeşitliliğiyle ilçemizin önemli bir değeri haline geldi. Üreticilerimizden de bu konuya sahip çıkarak bu ürünümüzün üretimin arttırılması, sürdürülebilirliğinin sağlanması ve bütçelerine çok önemli kazanç sağlayacak bir girdi olarak görülmesini istiyoruz. Ayrıca ilçemizde sumak, kapari, kekik, salep, böğürtlen (karamuk) ve daha bir çok endemik bitki türleri serbest olarak bulunuyor. Bu açıdan bakıldığında ilçemizin ne kadar zengin olduğunu bir kez daha görüyorum. Adnan Hocamızın  başkanlığında bu konularda da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Dedi.

            İnönü Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Hemşerimiz Prof. Dr. Ali Adnan HAYALOĞLU; Reyhan sadece baharat olarak mı kullanılmalı, yoksa farklı ürünler de elde edebilir miyiz? diye Belediye Başkanımızla defalarca bu konuyu müzakere ettik.   Yaptığımız incelemeyle Reyhanın değerlerini görünce yeni ürünler elde etmemiz gerektiğine karar verdik. 2014 yılında başlattığımız çalışmalar kapsamında Arapgir Mor Reyhanına coğrafi işaret almak için Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğüne (TAGEM) proje sunduk. TAGEM tarafından kabul edilen 3 yıllık projeye 232 bin lira destek verildi. Reyhanı katma değeri yüksek ürünlere dönüştürme projesiyle şu an reyhanın çayını üretmiş durumdayız.  Ürettiğimiz prototiplerle tüketilebilir ürün haline getirdiğimiz reyhanı bu yıl içerisinde seri üretime başlayarak ekonomiye kazandırma çalışmalarımızı başlattık. Bu değerlerin bulunduğu tek çeşit Arapgir ilçemizde bulunuyor. Bizim üretim için toplayacağımız reyhan ilçemizden sağlanacak. Kozluk vadisinde Başkanımızın yürüttüğü çalışmalar bu anlamda çok önemli. İlçemizdeki çiftçilerimizden reyhanın üretilmesi konusunda büyük bir destek bekliyoruz. Ürettikleri reyhanı olduğu gibi bize satarak hem işçilik maliyetlerini düşürmeleri sağlanmış olacak, hem de ekonomik girdileri artarak reyhan başlı başına bir gelir kaynağına dönüşecek. Bu anlamda ne kadar çok üretim yapılırsa o kadar faydalı ve kazançlı olacak.  Reyhanla ilgili çay olarak işlenmesine uygunluğunun yanı sıra buna bağlı kalmayıp, sinek kovucu sprey ve krem, sabun gibi kozmetik ürünler için çalışmalarımız var. İlçemizde bulunan bazı işletmelerde tüketimine başlanılan reyhan şerbetini de güçlendirmemiz gerekiyor.

            Reyhan hakkında bilimsel açıklamalara da değinen Hayaloğlu,  reyhanın antioksidan ve antimikrobiyal özelliklerinin bulunduğu, dolayısıyla Arapgir mor reyhanından elde edilen çayın, diğer bitkisel çaylardan birçok yönüyle farklı olduğunu aktararak, “Reyhan Çayı diğer bitkisel çaylara göre çok hafif. Çayın piyasada bitkisel çaylar grubunda olmadığını gördük. Reyhan Çayının iştah açıcı, öksürük giderici özelliği var. Anne sütü artırıcı etkisinin yanı sıra bağırsakları ve sindirim sistemini düzenlemesi, ayrıca reyhanın saç köklerini güçlendirici özelliği de bulunuyor. Bütün bunlar bize Reyhan Çayının çok değerli olduğunu gösteriyor. Dedi.  

            Arapgir Kaymakamı Salih SAK; Yeni başladığım görevimde ilçemizin değerlerinin farkında olan ve bunları ayaklandırmak, ilçe ekonomisine katmak için çalışıp çaba sarf edildiğini gördüm.  Belediye Başkanımızın ve reyhan konusunda ona destek olup çalışma başlatan hocamızın bu emeklerini çok önemsiyorum.  Konuyla ilgili Arapgir Kaymakamlığı olarak üzerimize düşen ne varsa yapacağımızı belirtmek istiyorum. Çiftçilerimizin de bu çalışmaya destek olup, üretimin, kazancın ve farkındalığın artırılmasını sağlayacağına inanıyorum. Dedi.

             Belediye AR-GE Biriminden Ziraat Mühendisi Haluk ŞENER Proje hakkında hazırladığı slayt eşliğinde sunum yaparak reyhanla ilgili bir takım bilgiler verdi. Üretilen prototip ve ambalajının örnek teşkil ettiğini, bu tür çalışmaların daha da geliştirilebileceğini belirtti.

            Toplantının öğleden sonraki ikinci oturumunda ise,  üreticilerin görüş ve önerileri alınarak, konu hakkındaki sorular yetkililer tarafından cevaplandırıldı. Her üreticinin 2017 yılında kaç dönüm reyhan ekeceği ile ilgili taahhütte bulunmaları istenildi. Üreticiler ilk yıl için 50 dönüm arazide reyhan ekimi yapacaklarını beyan ettiler.

            Belediye tarafından 2017 yılı için Asgari 100 ton yaş reyhan alımı yapılması planlanmaktadır.  1 dönüm araziden 3 ton yaş reyhan üretiliyor. 25 kg yaş reyhandan da 1 kg kuru reyhan elde ediliyor. İmalat için çiftçilere farklı günlerde alım programı yapılacak ve belirlenen kriterlerde yapılan tüm üretimler için alım garantisi veriliyor.

            İlk etapta Reyhan Çayı elde edilmesi için alım yapılacak ve belediyenin anlaştığı bir firmaya gönderilecek kuru reyhan burada işlenerek poşet çay imal edilecektir. Önümüzdeki yıllarda ise ürün çeşitliliğine gidilecektir.

 

Cumhurbaşkalığı Cimer İç işleri Arapgir Belediyesi Arapgir Belediyesi Arapgir Belediyesi Arapgir Belediyesi cittaslow Arapgir Belediyesi Arapgir Belediyesi