Malatya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı Atık Yönetimi ve İlaçlama Şube Müdürlüğü tarafından 23 Mart 2016 günü belediye toplantı salonunda muhtarlara haşere ile mücadele konulu bir sunum yapılarak, tüm muhtarlar bilgilendirildi.
Düzenlenen toplantıya Malatya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ali Can Bozkurt, Arapgir Belediye Başkan Vekili Basri AKNAR, Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi ve İlaçlama Şube Müdürü Şaban Aşıcı, İlaçlama Sorumlusu Veteriner Zeki Duman, AK Parti İlçe Başkanı Mehmet TÜMER, Belediye meclis üyeleri ve muhtarlar katıldı.
Belediye Başkan vekili Basri AKNAR yaptığı açılış konuşmasında; 5216 sayılı yasanın yürürlüğe girmesi ile birlikte gerek büyükşehir ve gerekse ilçe belediyelerin sorumluluk alanları da genişletildiğini, bu bağlamda 2014 yılından itibaren Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı tarafından ilçemize bir ilaçlama aracı ve ekipmanı tahsis edilmiş olduğunu, İlçe belediyemizin de verdiği destek sayesinde merkez ve kırsal mahallelerimiz düzenli olarak ilaçlanmakta, özellikle larva dönemlerinde dere yatakları ile bataklık alanlarda yoğun bir ilaçlama mücadelesi vermekte olduğunu, ayrıca ahırlar, hayvan barınakları ve çöp toplama alanları da periyodik olarak ilaçlanarak sinek ve diğer haşerelerin üremeleri engellendiğini dile getirdi.
Daha sonra Veteriner Hekim Zeki Duman tarafından haşere ile mücadele konulu sinevizyon sunumu yapıldı ve haşere ile mücadele kılavuzu ve anket formu dağıtılarak muhtarlar bilgilendirildi.
Haşere ile mücadelede sürekli ve düzenli ilaçlamanın son derece önemli olduğunu ifade eden Malatya Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Daire Başkanı Ali Can Bozkurt, haşere ile mücadele noktasında muhtarlara da önemli görevlerin düştüğünü aktardı. Bozkurt, “Her muhtar, kendi mahallesinden sorumlu insanlardır ve bu nedenle muhtarlarımıza çok iş düşüyor. Özellikle kırsal mahallelerimizde hayvancılığı engellemek diye bir şey söz konusu olamaz. Ancak hayvan gübrelerinin mutlaka zamanında kaldırılması ve bahçelere götürülmesi gerekiyor, ayrıca gübrenin üstü kalın bir örtü ve toprakla muhakkak kapatılmalı. Sineklerin üretime alanları özellikle hayvan barınakları ve hayvan beslenen yerlerdir. Barınakların mutlaka temiz olması lazım, dezenfekte son derece önemli. İlle ilaçla yapalım diye bir şey de söz konusu değil bahar aylarında bir kova kireçle badana yapmanız, hayvan barınağını temiz tutmanız ve gübrenin üstünün kapatılması bile bu mücadeleye destek verecektir. Nisan ayıyla birlikte saha çalışmalarımız başlayacak. Arapgir Belediyesi ve sizlerin de destekleriyle çalışmalar yapacağız. Ekiplerimiz, bütün mahalleleri, hayvan barınaklarını, haşerelerin üreme alanlarını, gübre alanlarını ilaçlayacak” diye konuştu.