“Baba Ocaklarınızda Bereketi ve Huzuru Bulacaksınız”
Sarıçiçek Tabiatını Koruma Kültür ve Yardımlaşma Derneği tarafından düzenlenen “Gurbetten Sılaya Tersine Göç” konferansı Bahçelievler Necip Fazıl Kısakürek kültür merkezinde gerçekleşti.
Malatya Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı ve Mikrofon Delisi lakaplı Şenol Korkmaz’ın sunumunu yaptığı konferansa bölgenin tanınan iş adamları ve STK Başkanlarıda katılırken, aynı zamanda bölgeye hizmet eden isimlere, Sarıçiçek Derneği tarafından plaket takdim edildi.
Bekir Hallaç, Programın Açılış Konuşmasını Yaptı
Programa özel sinevizyon gösteriminin ardından konferansın açılış konuşmasını yapan Sarıçiçek Derneği ve 34 GÜNDEM Medya Grup Yönetim Kurulu Başkanı Bekir Hallaç, şu ifadeleri kullandı; “Kıymetli Dostlar, Sevgili Hemşehrilerim; Hepinize saygı ve sevgiler sunuyorum. Hoş geldiniz sefalar getirdiniz. Yıllardır düzenlediğimiz “Gurbetten Sılaya Tersine Göç” konferansımızın nedeni, gurbette olan hemşehrilerimizi memleketimize tekrar kazandırmak ve baba yurtlarına sahip çıkmalarını sağlamaktır. Türkiye İstatislik Kurumu (TÜİK) ‘in son araştırmasında Türkiye’deki en yaşlı nüfusun bulunduğu ilçeler arasında bölgemiz ilçelerinden; Ağın, Kemaliye, Arapgir ve Divriği’ninde olduğu açıklandı. Bunun nedeni yöremizin göç vermesi ve gençlerin yörede kalmayıp gurbete gitmeleri. Bundan yıllar önce terör korkusundan dolayı artık yaşlılarımızda köylerde durmuyorlardı. Terör bitti, fakat bu bir alışkanlık haline geldi. İhtiyar nüfusumuzun bir kısmı kışın gurbette çocuklarının yanında, yazın ise köylerine gidiyor. Bizlerde yıllarca düşündük; bu terk edilmişliği nasıl sona erdiririz diye? 25 Senedir bu konuda çalışıyoruz. Her fırsatta 5 - 10 günlüğüne de olsa gerek arkadaşlarımla gerek ise yalnız memleketimize gidip geliyoruz. Bugüne kadar 100.000 civarında insan, festivalimiz ve diğer çalışmalarımızdan dolayı bölgeye geldi. Bunun Türkiye’de ikinci bir örneği yoktur herhalde. Tüm bunları yaparken arkamızda duvar gibi duran bir isim vardı, oda Arapgir Belediye Başkanı Sayın Haluk Cömertoğlu. Festivalimizin tüm donanımını; su, tuvalet, çöp, yol, çadır gibi ihtiyaçlarımızda yanımızda oldu. Festival alanımızda kaç çeşme çıkardık, kaç tuvalet ve hayvan sulama havuzu yaptık, belki başkanım bunları birazdan anlatacak. Bayrak ve memleket sevdamızdan dağların tepelerine şanlı türk bayrağımızı demir direkleri ile birlikte diktik. Haluk Cömertoğlu memleketi için sağlığını feda eden bir insan. 130 Kilo iken bir ara 50-60 kiloya kadar düştü. Kendisi çok fedakâr ve memleket sever bir insan. Allah ondan razı olsun. Gerisini Haluk başkanımızdan dinleyelim. Hepinize tekrar sevgi ve saygılarımı sunuyorum. Sağ olun” şeklinde konuştu.
Fazlı Karaman’ın şiirleri programa renk kattı
Bahçelievler Belediyesi Beyaz Masa Müdürü, Şair ve Sunucu Fazlı Karaman tarafından okunan; Şahin Yıldırım’ın ‘Gelemem’ ile Kayseri Yahyalılı Şair Mehmet Postallı’nın ‘Köyüne Dön’ isimli şiirleri ilgiyle dinlendi.
Fazlı Karaman’ın ardından kürsüye davet edilen Bahçelievler Belediye Başkan Yardımcısı Mevlid Uyan bir konuşma yaparak STK ve yöresel derneklerin önemine değindi. Kendisininde uzun yıllardır dernek işleri ile ilgilendiğini söyledi.
Haluk Cömertoğlu; “Sıla-i Rahim’i İhmal etmeyin”
Konuşmaların ardından konferans için sahneye çıkan Arapgir Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu; “İnsan hayatı mevsimler gibidir, İlkbahar mevsimini yaşayanlar şu an okullarında, yaz aylarını yaşayanlar ise çalışıyor. Ben ise güz denilen mevsimdeyim. Yaşım 50’nin küsuratlarında. Sarıçiçek Derneğinin düzenlediği ‘Gurbetten Sılaya Tersine Göç’ konusunu kendi dilimin döndüğünce sizlere anlatmak için burada bulunuyorum. Her insanın Sıla’sı kendi geninde yaratılış kodunda saklıdır. Baba yurduna gelecek olursak orası bir gün muhakkak gideceğimiz yerdir. Aman kardeşlerim siz vaktinde gelin. Sıla-i Rahim dediğimiz, kelime anlamında bile Alah’ın isminin olduğu baba yurdunuzu ihmal etmeyin. Yaşamak için markalı ürünlere ihtiyacınız yok. Bu marka merakına dayalı yaşam tarzının sizi şehir bataklığına daha da çok sapladığını unutmayın. Maddi gücünüz ne olursa olsun bu kentleşme adı altında ki köleleşme tuzağına düşmeyin. Bakın memleketinizde bağınız, bahçeniz, bostanlarınız yahut hiçbirşeyiniz olmasa bile babadan dededen miras evinizi sahiplenin, ekecek biçecek yerler çok oralarda, onu dert etmeyin. İşsiz olanlar gelsinler baba yurtlarına her yer toprak ve orada her yer ekilmeye müsait tarla. Bakın biz yaptık. Mor Reyhan çayı dedik. Bir sürü insan çalıştı ve biz bu işten kâr elde ettik. Güzel Anadolumuza sahip çıkalım. Oralarda bir kuru ekmeği paylaşmak var, dostluk var, kardeşlik var. Burada ne var? Dar sıkışık hayatlar içinde uyuşturucu bataklığı ve çeşitli sıkıntılar var. Derdiniz internet ise merak etmeyin köylerimizde de artık internet var. Bekletmeyin daha fazla baba yurdunuzu” ifadelerini kullandı.
Sözü sık sık alkışlarla kesilen Cömertoğlu, aynı zamanda konuşmasında ayet ve hadislerden de örnekler verdi. Cömertoğlu’nun konuşmasının ardından bölgeye yaptıkları hizmetlerden dolayı aşağıda ki isimlere plaket takdim edildi;
Bölgeye Hizmet Yapanlar Unutulmadı
Yılın yöneticisi: HALUK CÖMERTOĞLU, Bulunduğumuz Kültür merkezini istifademize sunan Bahçelievler Belediye Başkanı: OSMAN DEVELİOĞLU, Gurbetteki Hemşehrilerimizi biraraya getirme gayretlerinden dolayı Bahçelievler Sivaslılar Derneği (BAHSİDER) Başkanı: EMİN ÇIKRIKÇI, Yılın muhtarı: Kekikpınar köyü muhtarı: ÖMER TURAN KAYA, Yılın başarılı dernek başkanı: Selimoğlu Köyü Dernek Başkanı MURAT GÜNDAY, Yörenin tanıtımı, doğa sporları, ulusal ve uluslararası ölçekteki Turizm ve spor aktivitelerinin öncüsü, DR. FERİDUN ÇELİKMEN, Hemşehrilerimizi biraraya getiren Sağıluşağı köyündeki çalışmalarından dolayı Antalya Akdeniz Sarıçiçek Dernek Başkanı BATTAL ADANIR, Yörenin doğal kültürünü, örf ve adetinin tanıtımı ve yaşatılması adına kattıkları değerlerden dolayı; MEHMET İNAN, HARUN DOĞAN, MEHMET YILMAZ, Yöreye yaptığı bahçe ve ağaçlandırma çalışmalarından dolayı; ARİF YILMAZ, Yöremize Özgü Yaptığı Çiftlik evi ve bahçe düzenlemesinden dolayı; TAHSİN GÜNDAY, Yörenin Kalkınması Adına Ocak Köyüne 300 dönüm fidan dikimi ve ağaçlandırma çalışmalarından dolayı: RIZA ERMAN, Yörede başlattığı hayvancılık çalışmaları için; ARİF KILIÇ, Yöremize eser kazandırarak yöre insanının yaşamını olumlu yönde etkileyen hayırseverlerlerimiz: SADIK KAYA, HÜSEYİN ÇAKMAK, Selimoğlu Köyüne kazandırdığı camiye emeklerinden dolayı; ÖMER KAN, Divriği’ye yapılan Cemevi için gösterdiği fedakârlıklardan dolayı; ALİ HAYDAR YALÇIN, Yörede yaptığı şehir konforunda ki evlerden dolayı, Ortaköyden; İBRAHİM AKKAYA, Konak Köyünden; MEHMET HALLAÇ, Konak Köyünden; ALİ KAYA, Ağaçlıgöl Köyünden; MEHMET KAYA, Tüm bölgenin sorun ve sıkıntılarını her platformda dile getiren Sivas/Kangal Dernekler Federasyonu Başkanı BEKİR ÖZYURT, Bölgenin tanıtımına yaptığı hizmetlerden dolayı Malatya Platformu Genel Başkanı MUZAFFER TUNÇ, Sarıçiçek Derneğine ve köyü Handere’ye bulunduğu maddi manevi katkılardan dolayı bölgenin sevilen iş adamı Aksu Çarşı Yönetim Kurulu Başkanı; MEHMET AKSU, Sanatıyla yöremizin değeri olan Türk Halk Müziği sanatçımız: CENGİZ YURTSEVEN
Basın medya alanında yöre tanıtımı ve sorunlarını dile getiren; YÖREMİZ ANADOLU DERGİSİ, VİZYON 58 TV, KANAL 58 TV, SİVAS SRT TV, ÖZDEN GAZETESİ, ARAPGİR POSTASI, YEŞİL DİVRİĞİ GAZETESİ, HASRET GAZETESİ
Kokteyl ikramının da yapıldığı program, hatıra fotoğrafları ile sona erdi.