ARAPGİR VE MOR REYHAN

http://www.vuslathaber.com/arapgir-ve-mor-reyhan-makale,53.html

İlçesi olduğu Malatya ile yaşıt Arapgir... 11 Bin nüfusu, doğal güzellikleri, tarihi eserleri, üzümü, biberi ve reyhanı ile Malatya’nın şirin ilçesi Arapgir. Vuslat TV’de yayınlanan Medya Analiz programı çekimleri için Arapgir’e gittik. Konuğumuz ilçenin belediye başkanı, ilçe sakinleri tarafından sevilen, kiminin abisi, kiminin kardeşi Haluk Cömertoğlu idi. Arapgir Postası gazetesinin imtiyaz sahibi Kamuran Sezer ve gazeteci Vahap Güner ağabeylerimle birlikte başkana sorular yönelttiğimiz programın çekimlerini Millet Han’da gerçekleştirdik. İlçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin evi olan Millet Han’da misafirlere her gün Arapgir mutfağından yöresel lezzetler sunuluyor. Bize ve ekibimize ilçenin meşhur içli köftesi ikram edildi. Genelde Medya Analiz program çekimlerinde çay içeriz, ancak Arapgir’de biraz farklı oldu. Yine çay içtik zira bu çay biraz farklıydı. Sadece ilçe topraklarında yetişen, rengi ve aroması ile diğerlerinden çok farklı olan reyhandan yapılmış bir çaydı. Doğal rengi ve mis kokusuyla gelen sıcacık reyhan çayı, programımıza daha bir güzellik kattı. Arapgir reyhan çayını artık herkes içebilecek. Başkan Cömertoğlu’nun girişimleri ile reyhan ekim alanları arttırılmış. İlçe sakinleri ektikleri reyhandan para kazanmaya başlamış. Sezonunda ekilen reyhanlar kurutulup çay haline getiriliyor. Paketlenen çaylar satışa hazır olarak hem ilçeye gelen misafirlere hem de onların aldığı hediyelerle herkese sunulmuş oluyor. Sadece tarlalarda ekili değil reyhan, belediye kaldırım kenarlarına ve orta refüjlere ektiği reyhanlar ile ilçeye farklı bir renklilik katmış. Yani Arapgir reyhan kokuyor diyebiliriz. Belediye Başkanı Haluk Cömertoğlu reyhan çayının hikayesini şöyle anlattı; “Reyhan bizim olmazsa olmazımızdır. Şuanda coğrafi işaret belgesi almak içinde çalışmalarımız devam ediyor. Bizim geleneksel çayımızdır, özellikle mide ve bağırsak gazı oluşan kişiler için şifa ürünüdür, limonla birlikte içildiğinde daha şifalı olur. Birkaç damla limon sıkıldığında fermente olur ve şifa kaynağı haline dönüşür. Kış günlerinde bizim sobalarımızın üzerinde mutlaka vardır reyhan çayımız. Reyhan çayını poşet çay haline getirmek için 4 yıldır devam eden çalışmalarımız son haline geldi. Tarım Bakanlığı’da ARGE projesi olarak bizi destekliyor.” Başkan Cömertoğlu’ndan dinlediğim kadarıyla, reyhan sadece çay olarak değerlendirilmiyor. Reyhan bitkisi 6 farklı ürüne dönüştürülüyor. En çok kullanıldığı alan elbette içecek oluyor. Kışın sıcak çayı içilen reyhanın yazında soğuk şerbeti yapılıyor. Yine ilçe belediyesi akademik olarak yaptığı çalışmalar sonucunda reyhandan doğal sprey üretimine başlamış. Reyhan spreyi hiçbir zehir içermiyor, sıkıldığı ortama hem koku veriyor, hem de oradaki sinekleri kovuyor. Bir diğer ürün ise yemeklerde kullanılmak üzere baharat haline dönüştürülen reyhan kurusu. Reyhandan kolonyada yapılmış, mis kokusuyla gelen misafirlere sunulan farklı bir kolonya olacağı kesindir. El kremi üreten firmalarında tercihi olmaya başlamış reyhan. Yani özetle, Arapgir için reyhan artık çok önemli. İlçe ekonomisine katkı sunan bu güzel ürüne sahip çıkmak ve daha fazla ürün, onunla paralel daha fazla kazanç için ne gerekiyorsa yapılması lazım. İlgimi çekti reyhandan bahsettim, ama gün boyu devam eden Arapgir gezimizde o kadar çok yazılacak, sizlerle paylaşılacak konu var ki kaleme alsam sayfalar sürebilir. Bence siz en kısa zamanda Malatya’nın şirin ilçesi, reyhan kokan ilçesi Arapgir’e gidin, misafirperver başkanımızın konuğu olun.
 
Arapgir Belediyesi Arapgir Belediyesi Arapgir Belediyesi Arapgir Belediyesi Arapgir Belediyesi Arapgir Belediyesi Arapgir Belediyesi Arapgir Belediyesi Arapgir Belediyesi Arapgir Belediyesi